(Kinesio-)Taping

WAAROM TAPEN?

correctie schouderbladpositie tijdens revalidatie
Of het nu na een blessure is of ter bescherming in het algemeen, het is mogelijk om gewrichtspijn of blessures te voorkomen of te verlichten door tape of bandages te gebruiken voor ondersteuning en stabilisatie. Deze producten beschermen en ondersteunen snel geblesseerde gewrichten op een betrouwbare wijze en zonder de kans op bijwerkingen. Bandages bieden verschillende soorten druk en stabilisatie die betrouwbare steun voor elk gewricht bieden. Deze producten kunnen ook bijdragen aan de genezing na een blessure. Daarnaast verbeteren de druk-kenmerken de stofwisseling, wat zwelling beperkt en verkrampt weefsel sneller verlicht.
Tape en bandages kunnen
  • stabiliseren na een acute blessure en bescherming en steun bieden     in de genezingsfase
  • helpen bij chronische pijn     (wat vaak het geval is bij gewrichten zoals de enkel)
  • de genezing stimuleren door weefsel te comprimeren
Bandages stabiliseren en ondersteunen gewrichten

Klassieke enkeltape
Bij verschillende sporten wordt tape gebruikt om blessures te voorkomen. Vooral bij sporten die vaak gepaard gaan met verstuikte enkels, zoals basketbal, voetbal of volleybal, wordt tape vaak gebruikt om sporters te helpen herstellen van verstuikte enkelbanden of om verdere blessures te helpen voorkomen.TAPEN KAN SPORTERS HELPEN TE HERSTELLEN EN NIEUWE BLESSURES TE VOORKOMENTapen is van belang voor het voorkomen van gewrichtsblessures, vooral de enkel en hand. Tapen is ook van groot belang bij het vroeg aanpakken van een blessure en bij revalidatie, omdat met ondersteunende tape het minder waarschijnlijk is dat de sporter opnieuw geblesseerd raakt wanneer hij/zij de training hervat.
WAT IS KINESIOTAPEN?

Kinesiotapen met speciale elastische tape wordt wereldwijd gebruikt voor sportblessures. Het is gebaseerd op de theorie dat de functie van spieren, bloedsomloop en lymfeklieren kan worden verbeterd door de spanning op de huid aan te passen. De behandeling komt van oorsprong uit Japan en werd populair toen sporters op de Olympische spelen van 2008 in Beijing het gebruikten. Speciale elastische sporttape wordt veel gebruikt voor preventie, revalidatie en spierblessures en ondersteunt gewrichten, steunt de spierbelasting en verlicht de pijn. De tape is erg populair in de sportwereld omdat deze meer beweeglijkheid toelaat dan normale tape. De tape is zo gemaakt dat deze lijkt op de eigenschappen van de huid en is van zelfklevend, water- en luchtdoorlatend elastisch materiaal dat veel beweging toelaat en dat enkele dagen lang kan worden gedragen. Speciale sporttape wordt ook gebruikt voor medische toepassingen, zoals voor de behandeling van lymfoedeem, een blokkade in het lymfestelsel dat tot zwelling leidt.