(Geassisteerde) Autogene drainage bij kinderen
Autogene drainage is een tak binnen de ademhalingsgerichte kinesitherapie die zich richt op het verlichten van de symptomen van diverse longziekten. Dit betreft ziekten zoals acute of chronische bronchitis, bronchiolitis of acute infectieziekten zoals RSV of meer chronische aandoeningen zoals COPD of mucoviscidose.
Het doel van deze technieken is het zo snel mogelijk vrij maken van de longen van overtollig slijm. Hiervoor maken we gebruik van verschillende ademhalingstechnieken zodat de patiënt zelf actief de slijmen leert opzoeken en bijgevolg kan ophoesten. Bij baby’s en jonge kinderen is het niet mogelijk om de slijmen zelf te gaan opzoeken waardoor we gebruik maken van geassisteerde autogene drainage. Hierbij gaan we via onze handen verschillende drukken gaan toepassen op de borst van het patiëntje om zo het kind te verplichten om op een lager ademhalingsniveau te gaan ademen. Op deze manier kunnen we de slijmen evacueren naar de bovenste luchtwegen toe en kunnen de patiënten deze ophoesten. De geassisteerde autogene drainage gebeurd in verschillende houdingen of op een zitbal.
Hoe ziet een behandeling eruit?
- Start met kort vraaggesprek tussen ouder en therapeut om het algemeen welbevinden te bespreken.
- Onderzoek van het ademhalingspatroon van het kind
- Spoelen van de neus ( neus vrijmaken voor de start van de behandeling)
- Toedienen van de eventuele medicatie zodat we de longen kunnen klaarmaken voor de behandeling
- Toepassen van de autogene drainagetechnieken
- Tips over het correct toepassen van de neusspoeling en het toedienen van de medicatie en het desinfecteren van het materiaal.
Wie kan bij mij terecht?
- Baby’s en jonge kinderen
- Met acute bronchitis
- Chronische bronchitis
- Bronchiolitis
- RSV
Breng bij de eerste behandeling zeker de medicatie en het neusspoelflesje mee mocht u deze al in uw bezit hebben en een grote handdoek of tetradoek.